7 būdai, kaip maksimaliai padidinti baltymų virškinimą ir absorbciją
Jei laikotės tinkamos mitybos, reguliariai lankotės sporto salėje ir valgote baltymų kiekvieno valgio metu, bet vis tiek nepriaugate raumenų masės, tuomet yra tikimybė, kad jūsų organizmas nepasisavina jūsų vartojamų baltymų. Baltymų vartojimas yra būtinas raumenims augti, tačiau svarbesnis yra baltymų, kuriuos vartojate, virškinimas. Ne visus baltymus organizmas virškina, tačiau yra tam tikrų dalykų, kuriuos galite padaryti, kurie padės jūsų organizmui efektyviau pasisavinti baltymus.
Kaip baltymai virškinami jūsų organizme?
Aminorūgštys absorbuojamos plonosios žarnos gleivinėje ir transportuojamos į kepenis. Įvairūs kasos fermentai, tokie kaip tripsinas ir chimotripsinas, esantys plonojoje žarnoje, toliau skaido peptidus į aminorūgštis. Po to žarnyno ląstelėse esantys teptuko miltelių fermentai suskaidys dipeptidus ir tripeptidus į atskiras aminorūgštis, kad būtų lengviau įsisavinti.
Aminorūgštys absorbuojamos kraujyje per plonosios žarnos gleivinę, o vėliau patenka į kepenis. Kepenyse jie naudojami naujiems baltymams gaminti, energijos tiekimui arba paverčiant kitomis molekulėmis. Nepanaudotos aminorūgštys gali būti saugomos arba paverčiamos gliukoze arba riebalais. Šio proceso metu baltymai iš mūsų dietos suskaidomi į nepakeičiamas aminorūgštis, kurios padės atlikti įvairias organizmo funkcijas.
Būdai padidinti baltymų įsisavinimą
Yra keletas būdų, kaip padidinti baltymų įsisavinimą:
Pagrindinė priežastis, kodėl jūsų kūnas nepasisavina baltymų gali būti dėl prasto virškinimo. Reikia sutelkti dėmesį į jų geros sveikatos gerinimą ir valgyti maistą, kuriame gausu probiotikų ir antioksidantų. Tai padės pagreitinti virškinimo procesą.
Visi žinome, kad 70% žmogaus kūno sudaro vanduo, tačiau vis tiek yra daug žmonių, kurie ir toliau mano, kad gerti pakankamai vandens nėra taip svarbu. Jei jūsų kūne nėra pakankamai vandens, organizmui sunku pašalinti toksinus. Be to, vartojant per daug baltymų, gali atsirasti dehidratacija. Svarbu kas valandą išgerti stiklinę vandens, kad organizmas būtų hidratuotas.
- Vartokite daugiau sudėtingų angliavandenių
Tiek baltymai, tiek angliavandeniai reikalingi raumenų auginimui. Viena vertus, baltymai padeda stiprinti raumenis, angliavandeniai padeda juos papildyti. Angliavandeniai lengvai suskaidomi į gliukozę ir greitai absorbuojami organizme. Štai kodėl kultūristai nuolat valgo vištienos ryžius, nes angliavandenių ir baltymų buvimas ne tik pagreitins virškinimo procesą, bet ir padidins baltymų pasisavinimą organizme.
Valgydami dažnai neatsižvelgiame į kalorijų ir makroelementų kiekį. Gali atsitikti taip, kad valgote didelius kiekius baltymų, todėl jūsų organizmui sunku virškinti. Žmogaus organizmas negali pasisavinti daugiau nei 30 gramų baltymų. Tai vienintelė priežastis, kodėl kaušelyje baltymų papildų yra 24 gramai baltymų. Taigi, jei valgote dvi vištienos krūtinėles iš karto, laikas sustoti ir padalyti baltymus į mažesnes porcijas.
Kiekvieną kartą valgydami galite įrašyti savo maistą kalorijų skaičiavimo programose. Tai padės jiems susidaryti aiškų vaizdą apie tai, kiek baltymų jie suvartojo ir kokių mineralų jiems trūksta.
Mūsų kūnas labiausiai trokšta baltymų po pabudimo arba po treniruotės. Baltymų vartojimas iškart po treniruotės pagreitins atsigavimą ir raumenų augimą. Todėl kitą kartą, kai nustosite prakaituoti, ieškokite baltymų, o ne vandens.
- Vartokite maistą, kuriame gausu proteazės fermento
Proteas yra būtinas virškinimo fermentas, kuris padeda suskaidyti baltymus į mažesnius peptidus ir aminorūgštis. Tai padės pagerinti baltymų įsisavinimą. Proteazės turtingas maistas yra figos, kiviai, mangai, papajos, ananasai ir jogurtas.
Labai svarbu maistą kramtyti lėtai ir kruopščiai. Tai leis maistui optimaliai suskaidyti kasoje. Kiekvieną kartą, kai greitai suvalgote maistą, jūsų skrandyje gausu baltymų ir aminorūgščių. Tai sukelia pilvo pūtimą ir taip pat pakeis jūsų imuninę sistemą, o tai galiausiai sukels sveikatos problemų.
Įpročiai, kurių reikia laikytis norint pagerinti baltymų virškinimą ir įsisavinimą
Svarbu pasirinkti tinkamą baltymų šaltinį, tačiau taip pat galite laikytis tam tikrų sveikatos įpročių, kurie padės jums gauti kuo daugiau naudos iš valgomo maisto:
- Reguliariai valgykite visą dieną
- Tinkamai ir kruopščiai kramtykite maistą
- Streso kiekio mažinimas
- Visada venkite intensyvių pratimų iškart po valgio.
- Apribokite savo supratimą apie alkoholį
- Valdykite bet kokias pagrindines ligas, turinčias įtakos virškinimui, pvz., diabetą ar kepenų ligą
- Probiotikų, kurie gali pagerinti baltymų adsorbciją, vartojimas.
- Valgykite baltymus visą dieną, o ne valgykite visus iš karto
- Laikykitės tinkamos ir reguliarios mankštos rutinos.
Išvada
Pabaigoje norėtume pasakyti, kad baltymai yra būtina maistinė medžiaga beveik kiekvienai mūsų kūno daliai. Jis virškinamas mūsų burnoje, skrandyje ir plonojoje žarnoje prieš patenkant į kraują kaip atskiros aminorūgštys. Visi norime, kad mūsų pastangos sporto salėje ir virtuvėje duotų geriausių rezultatų.
Jie pradeda įsitikinti, kad mūsų kūnas tinkamai naudoja baltymus, kuriuos vartojame. Nuo pasirinkimo aukštos kokybės baltymai Naudodami virškinimo fermentų papildų ir tinkamo hidratacijos palaikymą, galime užtikrinti, kad mūsų kūnas tinkamai virškina ir pasisavina baltymus.