10 geriausių baltymų turinčių maisto produktų Indijoje
Tokioje įvairioje šalyje kaip Indija, kurioje kiekviename kilometre turime daugybę kultūrų ir maisto, kur kulinarinės tradicijos tęsiasi tūkstančius metų ir nesuskaičiuojami regioniniai skirtumai, rasti maistingų, baltymų turinčių maisto produktų reikia ne tik vištienos ar žuvies. .
Indijos virtuvė siūlo daugybę vegetariškų ir ne vegetariškų patiekalų, kurie yra ne tik skanūs, bet ir kupini baltymų, reikalingų raumenų augimui palaikyti, audiniams atstatyti ir bendrai sveikatai palaikyti.
Štai 10 geriausių baltymingų maisto produktų Indijoje, kuriuos galite įtraukti į savo mitybą.
1. Lęšiai (Dals)
Lęšiai tikriausiai yra vienas iš maisto produktų, gaminamų beveik kiekviename Indijos namų ūkyje, ir kurio nereikia pristatyti. Nuo vaikystės girdėjome, kaip dal yra prisotintas baltymų ir kodėl turėtume juos vartoti kasdien.
Na, kad būtų šiek tiek aiškumo, Dal nėra daug baltymų turintis maistas, tačiau 100 g dalinio gausite pakankamai baltymų, be to, jį gana lengva paruošti ir skaniai paragauti.
Indijos namų ūkiuose yra pagrindinis elementas ir būna įvairių formų – nuo masoor dal iki sotaus chana dal. Šiose ankštinėse daržovėse ne tik gausu baltymų, bet ir daug maistinių skaidulų, todėl jos yra puikus pasirinkimas subalansuotam maistui.
Viename puodelyje virtų lęšių (100 g) yra apie 18 gramų baltymų.
Kaip mėgautis:
- Dal Tadka: kvapnus lęšių patiekalas, grūdintas prieskoniais.
- Masoor Dal sriuba: maistinga ir guodžianti sriuba.
- Galite susieti jį su ryžiais arba Roti ir gauti pilną nepakeičiamų amino rūgščių profilį savo mityboje /
2. Avinžirniai (Chana)
Avinžirniai yra dar vienas baltymų šaltinis, populiarus tiek vegetariškose, tiek ne vegetariškose dietose. Nesvarbu, ar tai klasikinis humusas, ar lengvos ir gaivinančios „Chana“ salotos, šios ankštinės daržovės yra universalios ir turi daug maistinių medžiagų. Puodelyje virtų avinžirnių yra apie 15 gramų baltymų.
Jie turi ne tik baltymų, bet ir daug būtinų mineralų, tokių kaip magnis, manganas, cinkas ir aukštos kokybės baltymai.
Mirkykite apie 100 g avinžirnių per naktį ir galėsite virti bet kokiu būdu, kurį norėtumėte įtraukti į savo racioną.
Panašiai galite įtraukti Kale Channe į savo racioną – abu jie suteiks jums puikų baltymų rinkinį vienoje porcijoje.
Kaip mėgautis:
- Chole: Aštrūs avinžirniai, virti pomidorų padaže.
- Chana salotos: sveikos salotos su avinžirniais, daržovėmis ir citrinų padažu.
- Profesionalų patarimas: Būtinai sujunkite jį su Roti arba ryžiais savo dietoje, kad jūsų dietoje būtų visapusiškas aminorūgščių profilis.
3. Paneer (varškės sūris)
Paneer yra mėgstamas indų virtuvės ingredientas, ypač tarp vegetarų. Pagaminta iš rūgpienio, jame gausu baltymų ir kalcio. 100 gramų panelės porcijoje yra apie 18 gramų baltymų. Jis naudojamas įvairiems patiekalams, nuo kreminio kario iki ant grotelių keptų kebabų.
Paneer yra pats geriausias vegetariškų baltymų šaltinis, kurį galima rasti rinkoje, nes jame yra visos 9 nepakeičiamos amino rūgštys, taip pat šiek tiek riebalų, todėl jūsų racione yra geras baltymų rinkinys ir puikus skonis.
Kaip mėgautis:
- Paneer pagrindu pagaminti maisto produktai: pridėkite paneer į įvairius patiekalus, tokius kaip čila, sumuštiniai , paratha, padažas, bhurji ir derinkite su mėgstama duona ir mėgaukitės.
- Paneer Tikka: Marinuoti paneer kubeliai, kepti iki tobulumo.
4. Kiaušiniai
Jei bus paskelbtas geriausio baltymų šaltinio planetoje titulas, kiaušiniai laimės šį apdovanojimą be jokios persvaros, kiaušiniai yra pagrindinis pasaulinis maistas ir fantastinis aukštos kokybės baltymų šaltinis. Juos lengva virti, jie universalūs ir gali būti dedami į bet kokį patiekalą.
Viename dideliame kiaušinyje yra apie 6 gramai baltymų kartu su būtiniausiais vitaminais ir mineralais, kad būtų pagerinta bendra sveikata.
Kaip mėgautis:
- Masala omletas: aštrus indiškas klasikinio omleto posūkis.
- Egg Bhurji: indiško stiliaus kiaušinienė su svogūnais, pomidorais ir prieskoniais.
- Kiaušinio skrebučiai
- Kiaušinių karis
- Virti kiaušiniai
5. Žuvis
Žuvyse, ypač riebiose žuvyse, tokiose kaip lašiša, skumbrė ir sardinės, yra ne tik daug baltymų, bet ir būtinų omega-3 riebalų rūgščių. Priklausomai nuo rūšies, 100 gramų žuvies porcijoje gali būti nuo 20 iki 25 gramų baltymų, o tai yra tiek pat, kiek kaušelis išrūgų baltymų jūsų mityboje.
Įsitikinkite, kad iš turgaus gaunate aukštos kokybės žuvį, tolygiai išvalykite ir kepkite.
Kaip mėgautis:
- Žuvies karis: aštriame ir aštriame padaže virta žuvis.
- Ant grotelių kepta žuvis: marinuota ir kepta ant grotelių, kad išryškintų skonį.
6. Vištiena
Vištiena yra vienas iš dažniausiai vartojamų baltymų šaltinių visame pasaulyje. Liesose gabalėliuose, tokiuose kaip vištienos krūtinėlė, yra ypač daug baltymų – 100 gramų yra apie 31 gramą. Jis yra universalus ir gali būti naudojamas įvairiems patiekalams gaminti.
Kaip mėgautis:
- Vištienos Tikka: Marinuoti vištienos gabaliukai, kepti ant grotelių arba kepti.
- Vištienos karis: Vištiena troškinta padaže su prieskoniais.
7. Tofu
Tofu, pagamintas iš sojų pupelių, yra puikus augalinės kilmės baltymų pasirinkimas, ypač populiarus tarp veganų ir vegetarų. Jame yra apie 8 gramus baltymų 100 gramų. Jis gerai sugeria skonius ir gali būti naudojamas tiek Indijos, tiek Azijos virtuvėse.
Kaip mėgautis:
- Tofu Pamaišant: troškintas tofu su daržovėmis ir prieskoniais.
- Tofu Tikka: marinuoti tofu kubeliai, kepti iki tobulumo.
8. Kvinoja
Kvinoja yra supermaistas, kuris populiarėja Indijoje. Tai pilnavertis baltymas, tai reiškia, kad jame yra visos devynios nepakeičiamos aminorūgštys. Viename puodelyje virtos quinoa yra apie 8 gramus baltymų. Jame nėra glitimo ir gausu maistinių medžiagų.
9. Išrūgų baltymai
Whey Protein yra vienas iš geriausių ir vartojamų maisto papildų pasaulyje, nes jis gaunamas iš pieno ir suteikia 25-27 g baltymų vienoje porcijoje, kurį galima vartoti bet kada ir bet kur ir nereikia dėti daug pastangų kuriant vieną.
Tiesiog įpilkite vieną kaušelį išrūgų su trupučiu vandens ar pieno, religingai suplakite ir viskas.
10. Graikiškas jogurtas (pakabinta varškė)
Graikiškame jogurte arba pakabintame varške gausu baltymų ir probiotikų. Jis yra tirštesnės konsistencijos ir daugiau baltymų nei įprastas jogurtas.
100 gramų graikiško jogurto porcijoje yra apie 10 gramų baltymų.
Išvada
Indijos kulinarinis kraštovaizdis siūlo daugybę baltymų turinčių maisto produktų, kurie patenkina įvairias mitybos nuostatas. Įtraukdami šiuos geriausius baltyminius maisto produktus į savo kasdienį maistą, galėsite mėgautis dieta, kuri yra ne tik maistinga, bet ir neįtikėtinai kvapni. Taigi, papildykite savo lėkštę naudodamiesi šiais baltymų gausiais produktais ir mėgaukitės kelione į geresnę sveikatą!