Iš ko pagaminti išrūgų baltymai?

Iš ko pagaminti išrūgų baltymai?


Išrūgų baltymų milteliai tapo pagrindine kūno rengybos pasaulio dalimi, nes sulaukia pagyrų už raumenų auginimą ir atsistatymą. Bet ar kada susimąstėte, iš ko tiksliai susideda baltymai? Šis paprastas ir vienintelis klausimas patenka į žavų pieno perdirbimo pasaulį ir atskleidžia šio populiaraus priedo mokslą. Šio tinklaraščio pagalba gilinsimės į kilmę ir iš ko pagamintos išrūgos.

Išrūgų baltymų miltelių pieno jungtis

Išrūgos yra skystas šalutinis produktas, susidarantis sūrio gamybos proceso metu. Kai pienas rūgsta natūraliai arba naudojant šliužo fermentą, jis sutraukia. Ši varškė sukietėja į sūrį, o likęs skystis vadinamas išrūgomis. Šis gelsvas skystis, laikomas atliekų produktu, dabar tapo labai vertingu baltymų ir kitų maistinių medžiagų šaltiniu.

Daugiausia yra dviejų rūšių išrūgos:-

  • Saldžios išrūgos: Tai gaunama perdirbant sūrį su šliužo fermentu ir išlaikant pieno cukrų. Jis dažnai naudojamas maisto produktuose, pavyzdžiui, konditerijos gaminiuose.
  • Rūgštinės išrūgos: Tai yra sūrio gamybos metodų, pagrįstų rūgštinimu, šalutinis produktas, dėl kurio išrūgos yra rūgštesnės ir turinčios mažiau laktozės.

Išrūgų atskyrimo procesas

Nors išrūgos gali atrodyti kaip paprastas skystis, baltymų kiekiui išgauti reikia kelių procesų. Tipinio metodo suskirstymas pateikiamas žemiau:

1. Filtravimas

Išrūgos yra mikrofiltruojamos arba ultrafiltruojamos. Taikant šiuos metodus, naudojami membraniniai filtrai, kurie leidžia mažesnėms molekulėms, tokioms kaip vanduo ir laktozė, prasiskverbti, išlaikant didesnes baltymų molekules.

2. Koncentracija

Filtruotas išrūgų koncentratas koncentruojamas naudojant tokius metodus kaip garinimas arba atvirkštinė osmosas. Tai sumažina skysčio kiekį, todėl galutiniame produkte padidėja baltymų kiekis pagal svorį.

3. Džiovinimas

Dabar susikaupęs Išrūgų baltymai bus džiovinamas, pavyzdžiui, purškiamas džiovinimas. Taip skystas koncentratas pavers smulkiais milteliais, todėl jį bus lengviau laikyti, transportuoti ir vartoti.

4. Papildomas apdorojimas

Atsižvelgiant į pageidaujamą išrūgų baltymų miltelių tipą, gali būti naudojami apdorojimo etapai, kurie apima:

  • Jonų mainų chromatografija
  • Šis metodas išskiria specifines baltymų frakcijas iš išrūgų, todėl gaunami išrūgų baltymų izoliatai, kuriuose yra didesnis baltymų kiekis ir mažesnis laktozės kiekis.

  • Hidrolizė
  • Šis procesas suskaido išrūgų baltymus į mažesnius peptidus, dėl kurių pagerėjo virškinamumas ir absorbcija.

    5. Pagardinimas ir maišymas

    Išrūgų baltymų milteliai dažnai pagardinami ir sumaišomi su priedais, tokiais kaip vitaminai, mineralai ir saldumas, siekiant pagerinti jų skonį ir patenkinti specifinius mitybos poreikius.

    Išrūgų baltymų rūšys

    Išrūgų baltymų milteliai dažniausiai būna trijų tipų:

    1. Išrūgų baltymų koncentratas

    Tai yra labiausiai paplitęs ir prieinamas tipas išrūgų baltymų koncentratas kuriame baltymų yra nuo 25 iki 80 masės %. Jame yra šiek tiek laktozės ir riebalų, todėl jis yra geras pasirinkimas tiems, kurie teikia pirmenybę baltymų vartojimui ir virškinamumui, o ne laktozės kiekiui.

    2. Išrūgų baltymų izoliatas

    Tai apdorojama, kad būtų pašalintas laktozės ir riebalų kiekis, todėl padidėja baltymų kiekis ir greitesnis įsisavinimas. Tačiau išrūgų baltymų izoliatas gali būti brangesnis nei išrūgų baltymų koncentratas.

    3. Išrūgų baltymų hidrolizatas

    Šis tipas yra suskaidomas į mažesnius peptidus, kurie padidina absorbciją ir sumažina virškinimo sutrikimų riziką. Tačiau tai yra vienas iš brangiausių variantų ir šiek tiek kartaus skonio.

    Suprasti mitybos profilį

    Nors baltymai yra šou žvaigždė, išrūgų milteliai suteikia platesnį mitybos profilį. Taigi pažiūrėkime Išrūgų baltymai, iš ko jie pagaminti:-

    Išrūgos

    Žinoma, baltymai yra vienas iš pagrindinių punktų, aprūpinančių nepakeičiamas aminorūgštis raumenų augimui ir atstatymui.

    Angliavandenių kiekis skiriasi priklausomai nuo rūšies. Išrūgų baltymų koncentrate gali būti šiek tiek laktozės, o išrūgų baltymų izoliate ir hidrolizate angliavandenių yra minimaliai arba visai nėra.

    Išrūgų baltymų koncentratas turi nedidelį kiekį riebalų, o išrūgų baltymų izoliatas ir hidrolizatas turi minimalų riebalų kiekį.

    Išrūgų baltymuose yra nedidelis kiekis vitaminų, tokių kaip vitaminas B, ir mineralų, tokių kaip kalcis, kalis ir natris.

    Nors pagrindinis išrūgų baltymų gamybos procesas išlieka pastovus, gali atsirasti skirtumų:

    • Žemos temperatūros apdorojimas

    Kai kurie gamintojai naudoja žemesnę apdorojimo temperatūrą, kad išsaugotų daugiau biologiškai aktyvių išrūgų baltymų miltelių komponentų, galinčių padidinti jų maistinę vertę.

    Šis metodas leidžia išvengti didelio terminio apdorojimo, kuris išsaugo baltymų kokybę ir sumažina denatūravimą. Tačiau šio tipo išrūgų tinkamumo laikas gali būti trumpesnis ir jas reikia šaldyti.

    Šis tipas gaunamas iš karvių, auginamų ant ekologiškų sėklų ir vengiama naudoti sintetinius hormonus ir antibiotikus. Ekologiškos išrūgos gali būti naudingos tiems, kurie turi specifinių mitybos pomėgių

    Galimi rūpesčiai

    Išrūgų baltymų koncentrate yra laktozės, kuri žmonėms, netoleruojantiems laktozės, gali sukelti virškinimo sutrikimų. Šie asmenys turėtų rinktis išrūgų baltymų izoliatą ar hidrolizatą arba rinktis išrūgų baltymų koncentrato veisles be laktozės.

    Dėl aplinkos veiksnių išrūgų baltymuose gali būti sunkiųjų metalų pėdsakų. Tačiau žinomi gamintojai visada išbando savo gaminius, kad įsitikintų, jog jie atitinka griežtus saugos standartus.

    Per didelis perdirbimas gali turėti įtakos išrūgų baltymų kokybei, todėl reikėtų rinktis prekių ženklus, kurie teikia pirmenybę minimaliam perdirbimui ir naudoja švelnius metodus.

    Kai kuriuose išrūgų baltymų milteliuose yra dirbtinių saldiklių, skonių ir tirštumo, todėl, kai tik įmanoma, reikėtų rinktis prekių ženklus, kuriuose naudojami natūralūs ingredientai.

    Nuspręskite, ar išrūgų milteliai atitinka jūsų poreikius

    Išrūgų milteliai gali būti vertingas jūsų dietos papildymas, ypač kai stengiatės patenkinti baltymų kiekį vien tik iš viso maisto. Remdamiesi toliau nurodytais veiksniais, galite nuspręsti, ar jie jums tinka, ar ne:

    • Padidinti baltymų kiekį

    Sportininkams, kūno rengybos entuziastams, yra asmenys, kuriems reikia daug baltymų. Išrūgų milteliai yra patogus būdas padidinti baltymų suvartojimą.

    • Raumenų auginimas ir taisymas

    Išrūgose esančios nepakeičiamos aminorūgštys palaiko raumenis. Baltymų sintezė padeda raumenims augti ir atsigauti po treniruotės.

    Baltymai gali skatinti sotumo jausmą ir galbūt padėti jums valdyti svorį.

    Išrūgų baltymai taip pat gali būti naudingas maisto papildas tiems, kurie atsigauna po traumų, laikydamiesi vegetariškos ar veganiškos dietos su ribotais baltymų šaltiniais arba patiriantiems bet kokį su amžiumi susijusį raumenų netekimą.

    Išvada

    Išrūgų baltymų milteliai gali būti vertinga priemonė jūsų kūno rengybai, tikslams ir bendrai sveikatai palaikyti. Suprasdamas geriausiai išrūgų baltymai yra pagaminti iš ko, jo apdorojimo svyravimai ir galimi privalumai bei rūpesčiai, galite priimti pagrįstą sprendimą, ar norite įtraukti jį į savo mitybą, ar ne.

    Visada atminkite, kad subalansuota mityba, reguliari mankšta ir sveikas gyvenimo būdas yra raktas į jūsų kūno rengybos tikslus.



    Source link

    Draugai: - Marketingo agentūra - Teisinės konsultacijos - Skaidrių skenavimas - Fotofilmų kūrimas - Miesto naujienos - Šeimos gydytojai - Saulius Narbutas - Įvaizdžio kūrimas - Veidoskaita - Nuotekų valymo įrenginiai - Teniso treniruotės - Pranešimai spaudai -